Nationaal Militair Museum – NMM Soesterberg

Het is kerstvakantie en uiteraard moeten we dan ook wel eens even wat leuks gaan doen. Iedereen was gespannen want alleen papa en mama wisten waar we heen gingen. Yahro vroeg of we op de snelweg moesten en het antwoord was: “Dat kan, maar het hoeft niet”. Dat maakte het niet heel veel duidelijker. De spanning in huis was uiteindelijk niet meer te houden, gelukkig hoefden we niet heel ver te rijden. We gingen namelijk naar het Nationaal Militair Museum in Soesterberg, de voormalige vliegbasis.

Parkeren was gelukkig niet zo moeilijk bij het museum. Yahro, Kaye en Viënn doken gelijk een wachthok bunker in. Daar was niet zo veel te zien dus konden we gauw doorlopen naar het museum. Onderweg kwamen we een mobiele raketinstallatie tegen, wat een ding! Vlak voor de ingang stond een hele grote leopard tank. Gelijk even een foto gemaakt, wat zijn de kinderen klein vergeleken met zo’n tank!

Binnen in het museum kregen de kinderen een verrekijker. In de hal was al heel veel te zien. Alle militaire informatie zoals die in de buurt te vinden is/was maar ook hoe het nu voor de dieren is aangepast zodat ze ook overal naar toe kunnen en alles aan elkaar verbonden is (wildbruggen bijvoorbeeld). Via de hal konden we ook de uitkijktoren bereiken. Vanaf dat punt kun je van alles zien en er staat ook heel mooi uitgelegd waar je naar kijkt. Nu was het zo dat je in ons geval het beeld er een beetje bij moest bedenken. Het was namelijk zo mistig dat we niet verder dan een 100 meter konden kijken.

Nu was het dus tijd om echt het museum binnen te gaan. Na het kaartjes scannen kregen we een mooie kaart van het hele museum. Ook nog wat informatie welke activiteiten er nog meer te beleven waren. In de eerste grote ruimte kregen we allemaal beelden te zien van onze legermacht. Mooie bankjes er voor zodat je rustig kon gaan zitten om alles te bekijken. Op dat moment leek het ook een goed idee om de app te starten van het museum “New Dawn”. Hiermee krijg je een rondleiding (via missies) door het museum en moet je goed opletten om bepaalde aanwijzingen te vinden waarmee je verder kan. Dus alle kinderen een telefoon in de hand en op zoek naar de aanwijzingen.

De app was goed uitgewerkt en de kinderen vonden het fantastisch om alle missies af te ronden. Ook gingen de kinderen een bom-robot-simulatie-spel spelen. Hiermee moeten ze met een robot de bom opsporen en vernietigen. De “robot” was een projectie en deze stuurde je door een op schaal nagebouwd dorpje. Er waren drie verschillende opdrachten. Als je het niet haalde hoorde je “BOEM”. Dit geluid kwam vrij regelmatig langs, maar goed dat het een simulatie was!

Het was allemaal heel interessant, je kon in 1 ruimte je zo een uur vermaken, als je alles goed in je op wilde nemen. Dit duurde voor de kinderen af en toe te lang dus die moesten papa mee trekken. Beneden hebben Yahro en Viënn nog in een vliegtuig gezeten met de grote vliegerhelm op. We wisten van te voren niet echt wat we moesten verwachten maar uiteindelijk is het echt super mooi opgezet, groot en goed gebruik gemaakt van de ruimte. De suppoosten zijn ook altijd bereid om iets extra’s te vertellen over bijvoorbeeld bepaalde auto’s of legeronderdelen. Kaye rende het halve gebouw rond op zoek naar alle aanwijzingen voor de app.

Wat uiteindelijk toch een beetje voor een kleine domper zorgde was het feit dat je uiteindelijk met de app naar buiten moest waar ook nog van alles te zien was. Alleen was het zo mistig en ook al wat kouder dat we deze route niet af hebben kunnen maken. Je kunt het natuurlijk ook positief bekijken, we zijn 3 a 4 uur in het museum geweest en hebben niet eens alles gezien. We moeten nog een keer terug!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.